To
już jutro! Święto naszych kochanych Mam. Dla każdego jego Mama
jest wspaniała i wyjątkowa. Dlatego dla takiej osoby jaką jest
Mama, słodki prezent w tym dniu to podstawa. Trochę czasu zajęło
mi wykombinowanie tego deseru, nie ukrywam że wczoraj nie mogłam z
tego powodu spać, ale nagle mnie oświeciło. CYTRUSY ! To właśnie
je najbardziej uwielbia moja Mama. I tak zrodził się pomysł na tę
tartę.
Składniki:
KRUCHE
CIASTO (spód):
180
g masła (pokrojonego na kawałki)
2
łyżka olej
2
łyżka cukru
6
łyżki wody
1/2
łyżeczki soli
250
g mąki
KREM CYTRYNOWY:
2
jajka
2 żółtka
150
g cukru pudru
sok
z 3 cytrn
skórka
starta z 1 cytryny
180
g śmietany kremówki (30%)
5
średnich listków mięty
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
BEZOWA
PIANKA:
2
białka
2
łyżeczki cukru pudru
szczypta
soli
Piekarnik
nagrzewam do 180 °C i włączam termoobieg.
Do
naczynia żaroodpornego dodaję masło, cukier, sól, olej
i wodę. Umieszczam je w piekarniku na 15 minut, do momentu aż
masło zacznie bulgotać i będzie przybierać brązowy kolor na
brzegach. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika ( miska będzie
bardzo gorąca !!! ) dodaje porcjami mąkę i mieszam dokładnie jej
zawartość, aż z ciasto będzie zwarte i będzie można uformować
z niego kulę. Następnie ciastem wykładam formę od tarty o śr. 24
cm. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam spód ok. 10 min aż ciasto
będzie złociste.
W
misce miksuję jajka, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Następnie dolewam sok z cytryn i dodaję skórkę z cytryny oraz
drobno posiekane liście mięty. Na koniec dolewam śmietankę.
całość przelewam do garnka i podgrzewam, do momentu aż masa
zacznie gęstnieć.
Białka
ubijam z solą na sztywno, a następnie dosypuję cukier puder.
Na
podpieczony spód wylewam krem cytrynowy i zapiekam całość ok 5-7
minut. Na koniec wykładam na krem białka i piekę do chwili aż
będą one się one brązowić.
Smacznego
świętowania !!!
___________________________________________________
Tomorrow
we celebrate Mother's Day in Poland. For each of us, Mother is
someone wonderful and extraordinary. So that sweet present is a
basis. It took me some time to come up with this dessert, I don't
make no bones that I couldn't fall asleep but suddenly I thought -
CITRUS FRUIT ! This is it. My mum loves it. And this way I create
this recipe.
Ingredients:
SHORTCRUST
PASTRY:
180
g butter (diced)
2
tbsp oil
2
tbsp sugar
6
tbsp water
1/2
tsp salt
250
g flour
LEMON
CUSTARD:
2
eggs
2
egg yolks
150
g caster sugar
juice
from 3 lemons
1
lemon peel
180
g heavy cream (30% fat)
5
medium mint leafs
1
tsp potato strach
MERINGUE
FOAM:
2
egg whites
2
tsp caster sugar
1
pinch of salt
Warm
up the oven to 180°C and turn on air flow.
Put
butter, sugar, salt, oil, water into casserole and put it into
oven for 15 minutes, until the butter will be perking and will be
browning. After draw it from the oven (dish'll be extremely hot!!!)
add flour in portions and mix well, until the dough'll be close and
it'll be possible to make a globe with it. Next put dough to form
(dia 24 cm) and part-bake it about 10 minutes until it'll be gold.
In
bowl mix eggs, yolks, sugar and potato strach. Afterwards replenish
lemon juice, add lemon peel and chopped mint leafs. In the end add
heavy cream, pour all into pot and warm up until it'll be thicken.
Whisk
whites with salt and add caster sugar.
Pour
lemon custard on part-baked pastry and bake it about 5-7 minutes.
Then put whisked whites on teh top and bake until the top'll be gold.
Enjoy !!!
Uwielbiam 💞
OdpowiedzUsuń