środa, 25 maja 2016

Tarta cytrynowa na Dzień Matki / Lemon tart for Mother's Day

To już jutro! Święto naszych kochanych Mam. Dla każdego jego Mama jest wspaniała i wyjątkowa. Dlatego dla takiej osoby jaką jest Mama, słodki prezent w tym dniu to podstawa. Trochę czasu zajęło mi wykombinowanie tego deseru, nie ukrywam że wczoraj nie mogłam z tego powodu spać, ale nagle mnie oświeciło. CYTRUSY ! To właśnie je najbardziej uwielbia moja Mama. I tak zrodził się pomysł na tę tartę.

Składniki:

KRUCHE CIASTO (spód):
180 g masła (pokrojonego na kawałki)
2 łyżka olej
2 łyżka cukru
6 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki

KREM CYTRYNOWY:
2 jajka
2 żółtka
150 g cukru pudru
sok z 3 cytrn
skórka starta z 1 cytryny
180 g śmietany kremówki (30%)
5 średnich listków mięty
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

BEZOWA PIANKA:
2 białka 
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli

Piekarnik nagrzewam do 180 °C i włączam termoobieg.

Do naczynia żaroodpornego dodaję masło, cukier, sól, olej i wodę. Umieszczam je  w piekarniku na 15 minut, do momentu aż masło zacznie bulgotać i będzie przybierać brązowy kolor na brzegach. Po wyciągnięciu naczynia z piekarnika ( miska będzie bardzo gorąca !!! ) dodaje porcjami mąkę i mieszam dokładnie jej zawartość, aż z ciasto będzie zwarte i będzie można uformować z niego kulę. Następnie ciastem wykładam formę od tarty o śr. 24 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i podpiekam spód ok. 10 min aż ciasto będzie złociste.

W misce miksuję jajka, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Następnie dolewam sok z cytryn i dodaję skórkę z cytryny oraz drobno posiekane liście mięty. Na koniec dolewam śmietankę. całość przelewam do garnka i podgrzewam, do momentu aż masa zacznie gęstnieć.

Białka ubijam z solą na sztywno, a następnie dosypuję cukier puder.

Na podpieczony spód wylewam krem cytrynowy i zapiekam całość ok 5-7 minut. Na koniec wykładam na krem białka i piekę do chwili aż będą one się one brązowić.

Smacznego świętowania !!!
___________________________________________________

Tomorrow we celebrate Mother's Day in Poland. For each of us, Mother is someone wonderful and extraordinary. So that sweet present is a basis. It took me some time to come up with this dessert, I don't make no bones that I couldn't fall asleep but suddenly I thought - CITRUS FRUIT ! This is it. My mum loves it. And this way I create this recipe.


Ingredients:

SHORTCRUST PASTRY:
180 g butter (diced)
2 tbsp oil
2 tbsp sugar
6 tbsp water
1/2 tsp salt
250 g flour

LEMON CUSTARD:
2 eggs
2 egg yolks
150 g caster sugar
juice from 3 lemons
1 lemon peel
180 g heavy cream (30% fat)
5 medium mint leafs
1 tsp potato strach

MERINGUE FOAM:
2 egg whites
2 tsp caster sugar
1 pinch of salt

Warm up the oven to 180°C and turn on air flow.

Put butter, sugar, salt, oil, water into casserole and put  it into oven for 15 minutes, until the butter will be perking and will be browning. After draw it from the oven (dish'll be extremely hot!!!) add flour in portions and mix well, until the dough'll be close and it'll be possible to make a globe with it. Next put dough to form (dia 24 cm) and part-bake it about 10 minutes until it'll be gold.

In bowl mix eggs, yolks, sugar and potato strach. Afterwards replenish lemon juice, add lemon peel and chopped mint leafs. In the end add heavy cream, pour all into pot and warm up until it'll be thicken.

Whisk whites with salt and add caster sugar.

Pour lemon custard on part-baked pastry and bake it about 5-7 minutes. Then put whisked whites on teh top and bake until the top'll be gold.

Enjoy !!!












1 komentarz: