piątek, 27 maja 2016

Soczysta pierś z kurczaka na szafranowym kuskusie z pomidorami i bakłażanem / Succulent chicken breast on saffron couscous with tomatoes and eggplant

Sekretem soczystej i aromatycznej piersi z kurczaka jest marynata i to ile czasu będziemy ją marynować. Za każdym razem przygotowując mięso, staram się aby przyprawy były odpowiednio skomponowane i aby żadna z nich nie zdominowała smaku całej potrawy. Niedawno, korzystając z okazji ze rodziców nie było w domu na obiedzie przygotowałam dla siebie i mojego brata takie proste danie.

Składniki (na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka
100 g kaszy kuskus
szczypta szafranu
1,5 pomidora
1 bakłażan 
mieszanka mrożonych warzyw ( ja użyłam mieszanki brokuła, kalafiora i marchewki)
MARYNATA:
3 łyżki oliwy z oliwek
po 1/4 łyżeczki:
- soli
- pieprzu
- chilli
- papryki słodkiej
- pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

W misce łączę ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszam. Następnie dodaję do niej piersi z kurczaka i odstawiam do lodówki na minimum 45 min. 

Bakłażana kroję w plastry o grubości ok 1,5 cm i grilluję je na patelni grillowej. Następnie kroję ugrillowanego bakłażana i pomidory w kostkę.

Kaszę kuskus wsypuję do miski dodaję szczyptę szafranu i zalewam osolonym wrzątkiem 1 cm nad jej powierzchnię i zostawiam pod przykryciem przez 5 min. Następnie dodaje pokrojone pomidory, bakłażana i mieszam wszystko dokładnie.

Warzywa gotuję na parzę a piersi smażę na średnim ogniu na złoty kolor.

Wystarczy nałożyć i gotowe !

Smacznego !!!
___________________________________________________

The secret of  succulent and flavoury chicken breast is a marinade and how long we'll be marinating it. Every time I'm preparing some meat, I try to compose the species so as to none of them dominate the flavour of my dish. Recently, pouncing on my parents absence at home on dinner, I prepared for my brother and myself this easy dish.

Ingredients( for 2 portions):
chicken breasts
100 g couscous
pinch of saffron
1,5 tomatoes
1 eggplant
frozen vegatable mix ( I used mix of broccoli, cauliflower and carrot)
MARINADE:
3 tbsp olive oil
1/4 tsp of :
- salt
- pepper
- chilli
- sweet paprika
- herbal pepper
1 tsp seasonig dry toamtoes with garlic and basil

In bowl mix well all ingredientsfor mainade. Next add chicken breasts and leave the bowl in teh fridge for minimim minutes.  

Cut eggplant  into 1,5 cm thick slices and grill it. Next dice grielled eggplant and tomatoes.
Couscous put into bowl and add pinch of saffron and steep it with boil salted water 1cm over the couscous. Leave it covered for 5 minutes. Next add tamatoes, and mix well.

Steam vegetable and fry breasts on medium fire till they'll be gold.

Serve it and it's ready to eat.

Enjoy !!!










2 komentarze:

  1. Wypróbowany! Wyszło super, prosta kolacja a znajomi zachwyceni! Mam pytanko... Masz kogoś ze świata kuchni kim się inspirujesz? (+ czekam na więcej przepisów!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że wszystko się udało!👌
      Tak,inspirują mnie kuchnie Jamie'go Oliver'a i Gordon'a Ramsey'a
      Zapraszam, wkrótce nowe przepisy 😊🍴

      Usuń