piątek, 20 maja 2016

Szybki makaron z wędzonym serem i jarmużem. / Fast fusilli pasta with smoked crud and kale.

Uwielbiam makaron!!! Dlatego też pierwszy przepis to przepis na makaron. 
Idealnie sprawdzi się w pośpiechu, a jego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle czasu ile gotuje się makaron.
Świetnie smakuje podany zaraz po przygotowaniu, ale przestudzony i serwowany na zimno nie tarci swoich walorów smakowych.


Składniki ( na 2 porcje):

300 g makaronu świderki
250 g twarogu wędzonego
10-15 liści jarmużu
1 średnia  czerwona cebula
5 suszonych pomidorów
sól, pieprz
oliwa do smażenia (ja użyłam oliwy od suszonych pomidorów)


Makaron gotuję al dente. Cebulę drobno siekam i podsmażam na małym ogniu do momentu aż będzie miała złoty kolor. W międzyczasie dodaję do niej pokrojone pomidory. Na patelnię dodaję odcedzony makaron. Twaróg kruszę
i wrzucam do makaronu. Wszystko dokładnie mieszam (ser 
będzie się topił pod wpływem temperatury i będzie się "ciągnął"). Na sam koniec dodaję jarmuż.
Całość dokładnie mieszam i gotowe !

Smacznego!!!

Ciekawostka
Jarmuż jest uważany za najzdrowsze warzywo świata. Nazywa się go "nową wołowiną" ze względu na dużą zawartość żelaza. Zawiera dużo błonnika, jest nisko kaloryczny. Wspiera układ odpornościowy i oczyszcza organizm.
___________________________________________________

I love pasta!!! So my first recepie is the recepie for pasta.
It's perfect when you're in a hurry, and preparing it takes only few minutes, pretty well as how long as you boil pasta.
It taste deliciously just after finish cooking but chilled and served cooled doesn't lose its flavour.

Ingredients (for 2 portions):

300 g fusilli pasta
250 g smoked crud
10-15 kale leafs
1 medium red onion
5 dried tomatoes
salt, pepper
olive oil for frying (I used olive oil from dried tomatoes)

Cook pasta al dente. Mince onion finely and brown it on a pan on small fire. Meanwhile add diced dried tomatoes to the onion on the pan. Next add strained pasta. Crush the crud and mix it with pasta well (crud'll be melting because of the heat and it'll be chewy). For the end add the kole. Mix everything again and it's ready to eat !

Enjoy!!!

Tibit
It is said that kale is the healthiest vegetable in the world. It's called "new beef" because of its richness in iron. It contain a lot of fibre and it's low-calorie. It support immunity system and clear up the body.






3 komentarze:

  1. Mogłaś Witka nauczyć, żeby też al dente ugotowal :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainspirowałaś mnie! Lecę gotować!

    OdpowiedzUsuń