wtorek, 28 czerwca 2016

Wytrawne tosty francuskie / Savoury french toast

Ufff... dawno mnie tu nie było, ale korzystam z najdłużych wakacji w moim życiu. Właśnie wróciłam ze słonecznej Bułgarii, opalona i wypoczęta zabieram się do pracy. Dziś posmysł na szybkie śniadanie, czyli wytrawne tosty farncuskie.

Składniki :
2 kawałki chleba / bagietki
1  jajko
1 łyżka mleka
szczypta soli, pieprzu i chilli
6 plastrów sera mozzarella
1/2 pomidora
1/2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
5 liści bazylii

Jajko roztrzepuję w miseczce i dodaję przyprawy oraz mleko. Następnie maczam w niej kawałki pieczywa i smażę na średnim ogniu na złoty kolor.
Pomidora kroję w kostkę a bazylię siekam. Następnie mieszam wszystko dokaładnie dodając oliwę. 
Na talerzu układam usmażone tosty a na niech palstry mozzarelli i pomidory z bazylią.

Smacznego!!!


_________________________________________________________

Ufff... long time not see, but I'm enjoying the longest holiday in my whole life. I've just come back from sunny Bulgaria, Tanned and well-rested I make a start on work. Today an idea for breakfast i.e. french toast.

Ingerdients :
2 slices of bread / baguette
1 egg
1 tbsp milk
pinch of salt, pepper and chilli
6 slices of mozzarella
1/2 toamtoe
1/2 tbsp olive oil + olive for frying
5 leafs of bazil

Egg whisk in a bowl and add sipces and milk. Next sop breadstuff in egg and fry it on medium fire for gold.
Dice tomatoe and mice bazil leafs. Mix everything well adding olive oil.
Put toasts on a plate then mozzarella slices and tomatoes with bazil on the top.

Enjoy!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz