sobota, 11 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe bez roboty / Yeast cake without labour

Większości ciasto drożdżowe kojarzy się z jego długim wyrabianiem. Ten przepis kompletnie zmienia myślenie na temat drożdżowca. Wrzucamy wszystkie składniki po kolei do miski, mieszamy, potem trochę czekamy aż cisto wyrośnie i już możemy wykładać je na blachę.

Składniki:
100 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki zimnego mleka
1 szklanka oleju lub roztopionej margaryny/masła
4 jajka (roztrzepane)
4,5 szklanki mąki
1/2 kg truskawek

Kruszonka:
35 g płatków owsianych
30 g białego cukru
30 g brązowego cukru
45 g mąki
40 g masła

W dużej misce rozcieram drożdże z cukrem, następnie dolewam mleko, olej i jaja. Na koniec dodaję mąkę i wszystko dokładnie mieszam. Miskę odstawiam w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło na
ok. 1,5-2 godziny.

W drugiej misce zagniatam składniki na kruszonkę, a następnie odstawiam ją do lodówki na ok. 30 min.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , układam na nim truskawki i posupuję całość kruszonką. Blachę odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na ok 30 min. a potem władam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ciasto przez ok 45 min.

Smacznego !!!

_________________________________________________________

Most of people associate yeast dough with long forming. This recipe changes thinking about yeast cake completely. Mix all ingredients in a bowl, let them rest a little bit and you can put it into baking sheet.

Ingredients:
100 g fresh yeast
1 glass sugar
3/4 glass cold milk
1 glass oil or melted margarine/butter
4 beated eggs
4,5 glass flour
1/2 kg strawberries

Crumble topping:
35 g rolled oats
30 g white sugar
30 g brown sugar
45 g flour
40 g butter

In a big bowl blend yeast with sugar, next pour milk, oil and eggs. In the end add flour and mix everything very well. Put the bowl away in a warm place that the dough can grow up for 1,5-2 hours.
In a second bowl knead all ingredients for crumble topping and next put it away into fridge for 30 min.
The grown up dough put into baking sheet with baking paper and put the strawberries on it and sprinkle it with crumbkle topping. Put the baking sheet away for another 30 min. and after that bake it in 180°C for 45 min.

Enjoy !!!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz