środa, 15 czerwca 2016

Grillowana karkówka z sałatką z rukoli / Grilled chuck steak with rocket salad

Szybki obiad, idealny na grilla ze znajomymi lub rodziną. Jednak nie mając dostępu do tradycyjnego grilla, lub gdy pogoda nie dopisze, śmiało możecie go przyrządzić w domu używając grilla elektrycznego.

Składniki:
4 kotlety z karkówki
Marynata:
150 g jogurtu naturalnego
1 średnia cebula
sól i pieprz
Sałatka:
100 g rukoli
250 g pomidorków koktajlowych/cherry
3 średnie cukinie
250 g zielonych szparagów
Dressing:
5 łyżek oliwy
sól pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki siekanych papryczek chilli z zalewy/ chilli w płatkach

Cebulę kroję w piórka, mieszam z jogurtem i doprawiam solą i pieprzem. Marynatą zalewam kotlety i zostawiam je w lodówce na ok. 1 godzinę.
Cukinię kroję w plastry o grubość ok 1,5 cm, skrapiam je oliwą a następnie grilluję. Szparagi również skrapiam oliwą i w całości grilluję. Rukolę myję i osuszam, a pomidorki kroję w ćwiartki. Ugrillowane szparagi kroję na kawałki o długości ok. 4 cm, a plastry cukinii na pół. Warzywa wrzucam do miski z rukolą. W shakerze dokładnie mieszam składniki dressingu. Ja swój dressing podałam w małych słoiczkach, jednak możecie bez problemu polać nim całą sałatkę. Wystarczy już tylko usmażyć kotlety i danie gotowe.

Smacznego!!!
_________________________________________________________

Fast dinner, perfect for barbeque with friends or family. But if you haven't got a grill or the weather is too bad for BBQ, you could prepare this dish at home in electric grill.

Ingerdients:
4 chuck steak
Marinade:
150 g yogurt
1 medium onion
sat and pepper
Salad:
100 g rocket
250 g cherry tomatoes
3 medium zucchini
250 g green asparagus
Dressing:
5 tbsp olive oil
salt and pepper
1 tsp lemon juice
1/2 tsp choped chilli from olive oil/chilli flakes

Slice onion, mix it with yogurt and add salt and pepper. pour the marinate into bowl with meat and put it aside into fridge for about 1 hour. 
Cut zucchini into 1,5 cm thick slices, moisten with oilve and grill it. Moisten aspargus with olive too and grill them as a whole.Wash and dry the rocket, cut cherry toamtoes into quarters. Grilled asparagus cut into 4cm pieces and zucchini cut in halfs. Put the vegetables into bowt with rocket. In shaker mix all dressing ingredients well. I served my dressing in small jars but you can also add it into bowl with salad. Just grill chops and teh dinner is ready.

Enjoy !!!





2 komentarze: